10.7. HENNA

by Henna Aho

PERSPEKTIIVI

Joskus on vaikea ymmärtää kokonaisuutta, koska työskentelee liian yksityiskohtaisesti. Samaa pätee ajatteluun ja tunteisiin. Maalatessani olin hajoamassa kuvan kanssa erilaisiin yksityiskohtiin, mutta lopuksi katsoessani kuvaa kamerasta, huomasinkin kokonaisuuden muotoutuneen kauniiksi kyborginaiseksi. Hämmästyttävää, miten joskus kannattaa pakottaa itsensä toimimaan ikäänkuin näkisi kokonaisuuden ja uskoisi siihen, vaikka ei olekaan mitään hajua mitä on tekemässä. Tällöin “konemaisuus” saattaa viedä sinua eteenpäin tietämättäsi. Tässä saattaa olla yhtymäkohtia myös kolmanteen tilaan, ja yhteisen maalauksen syntymiseen. Astun omien rajojeni ulkopuolelle (jos se ylipäätään on mahdollista) ja teen jonkin muun kuin oman tietoisuuteni “oman Samuuteni” ohjaamana.

ISO TEKEMINEN

Tämä liittyy perspektiiviin. Olen aikaisemmin tykännyt tehdä isosti, mutta täm’än kuvan kanssa se on olut vaikeaa, pohja on ikäänkuin liian iso. Kun sen lähelle menee, ei enää tiedä missä on.

KUNNIOITUS

Yhteismaalaamisessa on ollut pitkä tauko, myös osittain, koska kuva on kummallekin melko haasteellinen pala. Tunnustan, että tänään menin työhuoneelle ainoastaa kunnioituksesta Ville ja yhteistä hankettamme kohtaan. En sen takia, että olisin halunnut maalata tätä kuvaa. Olen iloinen, että minulla on näitä muita motivaattoreita ohjaamassa tekemistäni.